Continua saga gripei pandemice a porcului zburator

Autor: F. William Engdahl| Articolul original
Articolul original a fost publicat in 5 iunie, 2009

Potrivit informatiilor de la Geneva, din interiorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, organizatie care se presupune ca monitorizeaza pericolele globale asupa sanatatii, directorul general al OMS, Margaret Chan, intentioneaza sa declare o Alerta Oficiala de Pandemie Faza 6 in zilele urmatoare. Acest act bizar, daca va fi declarat, ar sosi intr-un moment in care tara care a raportat pana acum de departe cele mai ridicate numere de cazuri suspectate de H1N1, SUA, a incetat pur si simplu in mod arbitrar sa raporteze noi cazuri.

Daca va ganditi sa va lasati familia intimidata sa ia medicamente gen Tamiflu, care nu doar ca nu previn sau nu amelioreaza macar simptomele de gripa, dar in unele cazuri sunt atat de toxice incat provoaca paralizii severe, probleme respiratorii si chiar moartea, ar trebui macar sa stiti inainte care e situatia.

Raportarea declararii de catre OMS, in orice moment, a unei alerte pandemice globale oficiala e cu atat mai bizara cu cat cazurile, din valul global, raportate din toata lumea catre OMS pana in acest moment au fost din cate se pare atat de usoare incat erau indiscernabile de simptomele gripei comune.

Iar numarul relativ mic de decese pretins legate de gripa porcina, asa cum a fost aceasta numita initial, nu pare sa fie legat in nici un fel de cazurile de H1N1. Intr-un comunicat de presa al CDC din 28 mai, CDC a declarat: "Uitandu-ne la decesele inregistrate, observam ca avem informatii asupra a 11 din cele 12 decese care ne-au fost raportate pana acum. Si se pare ca 10 din acele accidente au avut loc in cazul unor oameni care aveau o conditie de fond care ii expunea unui risc mai mare fata de complicatiile severe ale gripei". E ceea ce epidemiologii numesc corelatie, nu cauzalitate, sau decese datorate unor "infectii oportunistice".

Epidemiologii europeni cred in sinea lor ca nu exista o legatura demonstrata intre presupusa H1N1 Gripa A si acele morti, ci mai degraba ca mortile sunt "coincidente" sau ceea ce profesionistii din sanatate numesc "opportunistic infections". Raportul CDC pare sa intareasca acest argument.

CDC SUA a incetat raportarea obisnuita?

Chiar mai bizar pentru o presupusa, pandemica "amenintare catre intreaga omenire", e faptul ca agentia oficiala de monitorizare a natiunii cu cel mai mare numar de cazuri raportate pana acum, care include in mod considerabil atat cazurile H1N1 "probabile" cat si "confirmate", si anume Statele Unite, CDC-ul, in comunicatul de presa din 28 mai, declara ca: "incepand de saptamana viitoare vom trece la un program diferit. Vom actualiza mai putin frecvent informatia despre numarul cazurilor noastre". Aceasta afirmatie vine din partea Dr. Anne Schuchat, Deputy Director pentru Science and Public Health Program of the US Centers for Disease Control. A refuzat sa spuna ce insemna "mai putin frecvent" sau chiar de ce s-a ajuns la o decizie in acelasi moment in care Guvernul SUA dedica miliarde de dolari de "fast track funds" catre producatorii farmaceutici, pentru productia de vaccinuri H1N1.

Ups! Stati putin. Am crezut ca ne clatinam pe marginea declararii unui Urgente Pandemice globale, Faza 6, in care ar fi implementate restrictiile de calatorie, carantina obligatorie ai alti pasi extremi. Apoi agentia nationala din tara raspunzatoare de aproximativ 67% din toate cazurile de Gripa Porcina H1N1 a hotarat cu dezinvoltura sa nu raporteze atat de des?

Alta anomalie in situatia din ce in ce mai bizara e eliberarea noilor indicatii pandemice ale OMS, in 20 aprilie 2009, in mod destul de convenabil chiar la timp pentru a influenta teama de o actuala pandemie globala. Potrivit unui oficial OMS responsabil pentru raport, revizuirea ghidului pandemic al OMS revizuit anterior in 2005 a fost inceputa "cu mult inainte de raportarea initiala a cazurilor mexicane de gripa". Oficialul vorbeste ne-oficial.

Chiar mai curios e faptul ca cele mai recente indicatii de raspuns pandemic ale OMS, din aprilie 2009, recomanda exact acelasi raspuns pentru Faza 5 (sub-pandemica) si Faza 6 (asa-numita Pandemica), mai precis "implementarea actiunilor asa cum sunt cerute in planurile lor nationale". Pentru ce avem nevoie de OMS?

Se pregatesc gigantii farmaceutici

Situatia devine o sursa de aur pentru producatorii farmaceutici uriasi, in conditiile in care ei primesc mostre de la CDC pentru a incepe producerea vaccinurilor posibile, ca si a asa-numitelor medicamente antivirale gen Tamiflu.

Guvernul SUA a facut recent accesibil un miliard de dolari pentru a ajuta marii producatori de vaccinuri, ca Sanofi-Aventis si GlaxoSmithKline, pregatiti sa produca noi vacinuri. Novartis conduce turma, cu 289 milioane de dolari proveniiti din ajutor federal, urmat de Sanofi Aventis, cu 191 de millioane de dolari si GlaxoSmithKline, care obtine 181 de milioane de dolari. In plus, guvernul SUA a hotarat sa "de-securizeze" productia de vaccin, probabil indepartand obisnuitele masuri de protectie pentru vaccinurile noi. US Health and Human Services Department (HHS) plaseaza comenzi la producatori cu care are deja contracte pentru a produce vaccin pandemic pentru gripa aviara H5N1, niciodata pandemica. Mai mult de 3 miliarde de dolari in fonduri federale, din anul 2005 incoace, au mers spre dezvoltarea, crearea, producerea si stocarea unui vaccin pentru a lupta cu acea boala. Cat timp se pastreaza vaccinurile in stoc?

Intrand in rezonanta cu naturia bizara a intregii panici a Porcilor Zburatori, raspandita de OMS si CDC, CDC-ul raporteaza ca se asteapta ca primele vaccinuri H1N1 aprobate sa fie gata pana la Halloween. Ne dati ori nu ne dati?

In Australia guvernul a comandat 10 milioane de doze dintr-un nou vaccin dezvoltat de CSL. CSL intentioneaza sa inceapa producerea unui nou vaccin, in zilele urmatoare, care poate fi folosit pentru testare umana. Un vaccin bazat pe tulpina California a virusului e testata pe dihori. China spune ca va avea mostre de gripa porcina la indemana pana in iunie si intentioneaza sa inceapa producerea unui nou vaccin H1N1 in iulie.

Multi producatori farmaceutici folosesc tehnici de manipulare genetica pentru a produce noua oferta de vaccinuri, intr-o intrecere pe piata. Producatorul de medicamente Novavax din Maryland, care a raportat pierderi anuale severe de venit inaintea curentei panici a Gripei Porcine, pregateste acum un vaccin modificat genetic, despre care sustin ca e potrivit pentru gripa H1N1.

Fiasco-ul Gripei Porcine din 1976

Odata ce OMS declara o Alerta Pandemica Faza 6, iadul s-ar putea dezlantui: guvernele si populatia intrand in panica, anularea calatoriilor internationale, restrictii severe ale calatoriilor domestice si alte masuri de urgenta asemanatoare legii martiale.

In 1976, presedintele Gerald Ford a emis un Ordin Executiv, facand apel la vaccinarea fiecarui barbat, femeie si copil din SUA impotriva unei suspectate izbucniri de Gripa porcina la baza militara americana Fort Dix. In cateva luni, mai mult de 40 de milioane de americani nestiutori au fost vaccinati, aproximativ 20% din populatia totala, in ciuda faptului ca nici o pandemie nu a aparut vreodata. Gripa a fost limitata la Fort Dix.

Interesant, dar pe langa conditiile meteorologige severe si a locuitului in baraci aglomerate la Fort Dix, fiecarui recrut abia sosit i se administrau imediat mai multe vaccinuri, ca procedura de rutina, similare celor administrate astazi soldatilor americani inainte de a fi trimisi in Irak sau Afganistan, sau similare celor administrate soldatilor americani si europeni in 1918, in timpul raspandirii gripei nepotrivit numite Spaniola a anului 1918. A fost valul de imbolnaviri si un deces de la Fort Dix o consecinta a vaccinarilor? S-ar putea sa nu aflam niciodata, in conditiile in care nici o agentie guvernamentala nu a fost interesata de investigarea acestei idei.

In acea panica a gripei porcine din 1976, ajutata de un presedinte nervos, dornic sa fie reales, s-au produs 30 de decese datorate reactiilor adverse la vaccin si zeci daca nu sute de cazuri ale rarului sindrom Guillain-Barre, care au dus la stoparea vaccinarii nationale care a fost aplicata unei pandemii inexistente.

Absolviti de raspundere?

In orice caz, a existat o diferenta foarte semnificativa intre anul 1976 si momentul actual. In 1976, companiile de asigurari americane au refuzat sa asigure producatorii de vaccinuri impotriva acuzatiilor de imbolnaviri si decese legate de vaccinare. Astazi, producatorii de medicamente nu trebuie sa se teama prea mult de prejudicii in urma proceselor de raspundere fata de produs. Ei pot sa arunce pe piata orice fel de substante permise de FDA iar recomandarile sunt ca, sub declararea pandemiei, standardele de siguranta ar fi abandonate, in graba de a intepa cu vaccinuri o cat se poate de mare a populatiei.

Sub ordonantele adoptate in perioada administratiei Bush, vaccinurile pot fi etichetate ca “inevitabil nesigure”, asta insemnand ca atunci cand un produs e "proiectat cu grija, produs si vandut, dar e, cu toate acestea, periculos", nu e un produs defect, desi ar putea produce daune. E clar? E cu siguranta clar pentru industria farmaceutica, ce a facut din greu lobby pentru aceasta hotarare.

O victorie decisiva pentru industria farmaceutica a venit in ianuarie 2006, atunci cand secretarul Administration Health and Human Services, Michael Leavitt, a anuntat o noua ordonanta care o sfida pe cea precedenta si intentia exprimata a Congresului. Noile reguli ale FDA au devansat orice legi ale statului care permit cetatenilor sa dea in judecata producatorii de medicamente pentru producerea de medicamente nesigure, sub dubioasa pretentie ca FDA, o agentie aflata sub HHS, avea responsabilitatea nationala de a certifica siguranta medicamentelor, iar procesele de stat atenteaza la aceasta responsabilitate nationala. Asa cum cativa membri ai Congresului din acel moment au punctat, antecedentele FDA in privinta raspunsului oportun necesar pentru a elimina pericolele medicamentului, asa cum s-a intamplat in cazul medicamentului Vioxx, nu au fost tocmai in beneficiul sanatatii si binelui cetatenilor, care au suferit inutile atacuri de cord si decese ca efect secundar al medicamentului.

Ar fi relevanta sa intrebam daca Congresul Democrat, care a protestat in privinta ordonantei de absolvire de responsabilitate a FDA, din 2006, are planuri sa schimbe acel bilet gratuit pentru producatorii de vaccinuri. Asta ar putea face mai mult decat orice altceva pentru a reduce efectele Gripei Porcine. Apoi oamenii ar putea sa inteleaga unde se afla adevaratul pericol porcin.

Din aceeasi categorie:

Nu faceti nici un vaccin impotriva gripei porcine!
Gripa porcului zburator
Cum sa faci bani din vaccinarea populatiei sarace


About this entry