Din nou despre FMI

FMI violeaza Lumea, cate o Natiunea Saraca o data

Autor: Dana Gabriel | Articolul original

Fondul Monetar International (FMI) a fost descris ca unul dintre executantii globalizarii. Natiuni care primesc asistenta FMI sunt deseori fortate sa cedeze mai multa suveranitate si sa isi deschida mai mult granitele bancilor internationale si corporatiilor multinationale. O mare parte din bogatia acestora e apoi aspirata de catre pradatorii straini iar resursele si populatia lor devin in esenta garantii pentru un astfel de ajutor financiar. Ca rezultat al crizei economice globale, multe natiuni sunt obligate sa se intoarca spre FMI pentru a cere ajutor. La recentul summit G-20 din Londra, rolul FMI-ului a fost largit iar puterile sale au fost crescute. Nu s-a prea amintit de politicile sale esuate si istoria sa mai putin decat excelenta in promovarea eficienta a dezvoltarii si democratiei in lume. In timp ce unii vorbesc de reforma, FMI-ul continua sa violeze lumea, cate o natiune saraca o data. FMI-ul, impreuna cu Banca Mondiala, au fost create ca institutii finaciare surori, ambele cu origini in Intelegerea din 1944 de la Bretton Woods. Sunt parte a sistemului Natiunilor Unite. FMI-ul a fost gandit sa ajute stabilizarea sistemului financiar international de dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial si e cadrul de constructie al unui banci centrala de emisiuni. Ofera asistenta financiara pe termen scurt natiunilor care se califica pentru acest ajutor, dar asta la un pret foarte ridicat. Aceste tari sunt puse intr-o camasa economica de forta in timp ce FMI si Banca Mondiala, in tandem, dicteaza mari portiuni din politica publica.

Unele conditii FMI pe care tarile au fost obligate sa le respecte pot fi descrise doar ca dure si nedemocratice. Deseori devalorizarea monedei unei natiuni a fost o preconditie pentru ajutorul FMI. Pentru a se califica pentru imprumuturile FMI, unele natiuni au fost de asemenea fortate sa reduca taxele, sa limiteze subventiile si cheltuielile guvernamentale, sa echilibreze bugetele si sa vanda institutiile statului intereselor straine. In unele cazuri, FMI-ul a interzis chiar cresterea salariilor atunci cand unele tari au incercat sa faca asta, pentru a compensa cresterea brusca in pretul alimentelor si altor bunuri de consum. Drepturile de mediu si de munca au fost de asemenea lovite ca rezultat al politicilor FMI. Sub aparenta ajutorarii tarilor aflate in distres economic, FMI-ul ajuta de fapt investitorii straini si corporatiile multinatrionale. Au alimentat si mai mult haosul si instabilitatea in unele din cele mai sarace regiuni ale lumii.

La recentul summit G-20, liderii au promis sa creasca resursele financiare ale FMI cu 750 miliarde de dolari. Isi va asuma de asemenea un rol mai central in monitorizarea si reglementarea pietelor globale, jucand un rol cheie in proiectarea unui nou sistem financiar. Puterea FMI de a crea bani a fost activata si FMI va putea sa emita noi Special Drawing Rights (SDR) pana la valoarea de 250 de miliarde de dolari. Unele tari cer ca SDR-urile sa fie folosite ca moneda completa de rezerva in competitie cu dolarul. Intr-un articol aparut recent in ziarul New American, William F. Jasper scris: “Daca FMI-ului i se acorda puteri globale monetare si de regularizare financiara, alaturi de capacitatea de a emite o moneda globala si ogligatiuni, nu va mai trebui sa ceara statelor membre sa o finanteze. Nici Natiunilor Unite. FMI-ul va putea sa ofere ONU veniturile de care are nevoie pentru a deveni un guvern mondial real.”

FMI-ul si Banca Mondiala vor avea intalniri in Washington in 25 si 26 aprilie. Pe agenda se vor afla masuri de reforma care ar putea include schimbarea unor conditii atasate pimirii de fonduri de urgenta. Vor discuta de asemenea cum se pot distribui cel mai bine banii suplimentari care le-au fost alocati. Se pare si ca, dat fiind noul rol al FMI, trebuie discutate si ingrijorarile economiilor emergente, care sufera din cauza recesiunii globale. FMI-ul a aprobat recent o linie de credit de 47 de miliarde de dolari catre MExic, care devine prima tara din G-20 care cere o asemenea asistenta si ar putea sa nu fie ultimul. Inca exista un dublu standard care permite tarilor mai bogate sa foloseasca expansiunea fiscala in fata recesiunii im timp ce natiunile mai sarace sunt fortate sa adopte constrangeri economice mai stricte.

Elita globala imagineaza o lume fara frontiere. Continua sa isi forteze agenda de guvernare globala prin intermediul FMI, Bancii Mondiale, Natiunilor Unite, a WTO si acordurilor de schimb gen NAFTA. E datoria noastra sa rezistam tiraniei globalizarii sau vom ajunge in situatia de inrobire. In final, suveranitatea
nationala trebuie sa invinga – daca vrem sa avem un viitor.

Vezi si:
Inceputul sfarsitului
Un tipar de colaps economic
10.000 pentru Romania si impotriva imprumutului FMI
Asasinati de FMI


About this entry