Internetul european deschis – sub amenintare iminenta. Actiune urgenta!

Sursa: Blackouteurope.eu

VOTUL DIN PARLAMENTUL EUROPEAN – 5 MAI 2009

Nu lasati Parlamentul European sa blocheze Internetul! Nu va exista cale de intoarcere.

Faceti ceva acum!
Acesul la Internet trebuie sa ramana neconditionat!

Oricine are un site e interesat sa apere utilizarea libera a Internetului… la fel si oricine foloseste Google sau Skype… oricine isi exprima opinia liber, face cercetare de orice tip, fie pentru probleme personale de sanatate sau pentru un studiu academic… oricine face cumparaturi online… oricine isi face prieteni online…socializeaza online… asculta muzica…vede filme…

Milioane de europeni depind acum de Internet, direct sau indirect, in viata lor de fiecare zi. A confisca Internetul, a-l cioparti, ‘restrictiona’, ‘limita’ si pune conditii in felul in care il utilizam va avea un impact direct asupra veniturilor oamenilor. Iar in climatul financiar curent, asta nu poate fi un lucru bun.

Internetul asa cum il stim e in pericol din cauza noilor reguli europene propuse, care vor trece la finalul lui aprilie. Sub noile reguli propuse, furnizorii de servicii broadband vor putea sa limiteze in mod legal numarul siturilor pe care la vizitati si sa va spuna daca aveti sau nu voie sa folositi anumite servicii. Va aparea sub forma unor ‘noi optiuni ale consumatorului’, dintre care utilizatorii pot alege. Oamenilor li se vor oferi pachete de genul celor TV – cu un numar limitat de optiuni pe care le puteti accesa.

Asta inseamna ca Internetul va fi pachetat iar posibilitatea voastra de a accesa si posta continut ar putea fi restrictionata sever. Va crea cutii de accesibilitate la Internet care nu se potrivesc modului in care il folosim astazi. Asta pentru ca Internetul permite acum schimburi intre persoane, care nu pot fi controlate sau „facilitate” de nici un intermediar (statul sau o corporatie) iar aceasta posibilitate imbunatateste viata cetateanului dar forteaza industria sa piarda putere si control. De asta ei imping guvernele sa faca aceste schimbari.

Pretextul e controlarea fluxului de muzica, filme si continutului de divertisment impotriva presupusei piraterii prin descarcarea gratuita, folosind P2P file-sharing. In orice caz, victimele reale ale acestui plan vor fi toti utilizatorii de Internet si accesul democratic si independent la informatie si bunuri culturale.

Ganditi-va la felul in care folositi Internetul! Ce ar insemna pentru voi daca accesul liber la Internet v-ar fi luat?

In zilele astea, Internet inseamna viata si libertate. Inseamna cumparaturi, rezervare de bilete la teatru … vacante, invatare, cautare de locuri de munca, banking si comert. Inseamna lucruri amuzante – intalniri, conversatii, invitatii, muzica, divertisment, glume si chiar o a doua Viata. E un instrument prin care ne exprimam pe noi insine, prin care colaboram, inovam, impartim, stimulam noi idei de afaceri, ajungem la noi piete – lucruri care prospera fara intermediari.

Ganditi-va doar – care e adresa voastra de Internet? Daca oamenii nu vor avea acea adresa in „pachetul” lor de situri standard – nu vor putea sa va gaseasca. Asta inseamna ca nu pot cumpara, face rezervari, nu se pot inscrie sau chiar nu pot sa va vada online. Afacerea voastra nu va putea gasi furnizori de bunuri de nisa – si nu poate compara preturile. Castigurile pe care le obtineti din toata acele reclame de pe situl vostru se vor reduce. Da, Amazon si alte cateva situri selecte vor fi OK, ei vor fi inclusi in pachet. Dar reclama voastra pe Google sau pe orice alt site va fi din ce in ce mai inutila. Skype ar putea fi blocat (asa cum se intampla deja in Germania cu utilizarea iPhone). Micile afaceri ar putea sa dispara pur si simplu, mai ales cele ale specialistilor, cele de nisa sau afacerile de artizanat.

Daca nu facem acum ceva, am putea pierde utilizarea libera si deschisa a Internetului. Libertatea noastra (de alegere in informare, piata, cultura, divertisment) va fi redusa. Propunerile Uniunii Europene contin un risc enorm pentru viitorul nostru. Ele sunt pe cale sa devina Lege – si vor fi practic imposibil de inversat. Oamenii (chiar membrii Parlamentului European care voteaza aceste propuneri) nu par sa inteleaga intregile implicatii iar modificarile legale sunt infasurate in ceva numit „Telecoms Package”, care adoarme banuielile oamenilor, facandu-i sa creada ca e vorba doar de aceasta industrie.

Oricum, in realitate, ascunse de ochii publicului, amendamentele se refera la modul in care Internetul va functiona in viitor! Textele care exprima drepturile voastre de a accesa si distribui continut, servicii si aplicatii sunt anulate. Iar textul care e introdus acum spune ca furnizorii de servicii broadband trebuie sa va informeze cu privire la orice limitari sau restrictii in serviciul de broadband. Versiunile alternative folosesc cuvantul ‘conditii’ – si se propune in mod serios ca voua sa vi se spuna conditiile de folosire a serviciilor de Internet. Totul e facut sa sune bine – deghizat ca ‘transparenta – cu exceptia faptului ca, bineinteles, asta inseamna ca furnizorul de servicii broadband va avea dreptul legal sa va restrictioneze accesul sau sa va impuna conditii, altfel de ce ar avea nevoie sa va spuna asta? Daca amendamentele Telecoms Package sunt votate, schimbarile nu vor fi reversible.

Pe toti ne intereseaza Internetul! Trebuie sa faceti ceva acum ca sa-l salvati!

Ce puteti face in privinta asta?
Cereti Parlamentului European sa voteze impotriva accesului conditional la Internet! Reamintiti-le ca au nevoie de votul vostru in iunie si ca Internetul inca ne ofera instrumentele prin care ii putem urmari si judeca ceea ce fac! (link) Trebuie sa stiti ca nu sunteti singuri: sute de organizatii lucreaza la asta si mii de oameni au contactat deja parlamentarii pe acest subiect.

Asa ca faceti ceva acum:
1 – Trimiteti un email, scrieti sau sunati-l pe reprezentatul vostru in Parlamentul European – aveti aici un link ca sa obtineti datele lor – e atasat si un tipar de scrisoare. […] Credeti-ma, o vor primi intr-adevar si se vor simti presati. Puteti sa personalizati scrisoarea si sa includeti informatii care ii vor face pe parlamentari sa se trezeasca la realitate, sa ia nota si sa actioneze corespunzator.

2 – Trimiteti mai departe acest email cunoscutilor, pentru ca ei sa poata lua pozitie.

3 – Sindicati aceasta pagina ca sa ramaneti la curent: trebuie sa fim constienti ca se conteaza pe dezinformare.


About this entry