„Teoria conspiratiei” – pericol public?

E o intrebare pe care mi-o pun citind articolul de mai jos. Evenimentul la care face trimitere articolul e impuscarea unor ofiteri de politie de catre un tanar suparat ca si-a pierdut slujba si speriat ca administratia Obama ar putea sa ia masuri de confiscare a armelor populatiei. In titlul articolului de mai jos, informatia cea mai importanta in ce-l priveste pe autorul atacului ar fi preocuparea acestui tanar pentru teoria conspiratiei.

E adevarat ca in zona teoriei conspiratiei circula zvonuri destul de justificate, zic eu, care explica temerile tanarului pentru asemenea masuri. Dar cred ca e absurd sa reduci totul la asta, prin acest titlu. Oricum, daca vrei sa faci ceva ca autoritate, ca sa eviti genul asta de situatii, poate ca o idee ar fi sa-ti schimbi pozitia in privinta regimului armelor si masurilor de luat in anumite situatii, pentru ca oamenii sa nu se teama ca raman fara posibilitatea de a-si apara viata, in loc sa denigrezi la gramada tot ce inseamna efortul celor care incearca sa inteleaga pe ce lume traiesc.

Suspectul in impuscarerea ofiterilor de politie era preocupat de teoria conspiratiei

Autor: Dennis B. Roddy | Articolul original

Richard Andrew Poplawski era un tanar convins ca natiunea era controlata in secret de o cabala care ar eradica libertatea de exprimare, i-ar confisca armele si ar folosi armata pentru a transforma cetatenii in sclavi.

Profilul sau electronic de pe Internet sugereaza ca se izola si se infiebanta imediat. Scria despre arsuri pe care si le-ar fi facut pe spatele ambelor maini, prima data cu o tigara, a doua oara pentru simetrie. A subscris la teoria conspiratiei si, pana in ianuarie 2007, a postat fotografii ale tatuajelor lui pe site-ul pentru suprematie albilor, Stormfront. Printre ambitiile sale: „de a acumula destule povesti de genul ‘Am lovit asta [superfluu] atat de tare’ pentru a ma putea compara cu batranul meu.”

„Mi se pare o nebunie sa pretinzi ca faci ceva,” a scris in profilul de pe MySpace in urma cu trei ani. „Mi se pare o nebunie sa lasi fiecare zi sa treaca pe langa tine. E o nebunie sa fii insignifiant. E o nebunie sa fi obscur, fara rost.”

Iesit acum din obscuritate, tanarul de 22 de ani e acuzat de cel mai grav atac armat asupra politiei din istoria moderna a Pittsburgh-ului. Nimeni nu considera actiunile sale altfel decat lipsite de rost.

„Era intr-adevar preocupat de politica si foarte preocupat de Primul si Al Doilea amendament. Unul din lucrurile de care se temea era interzicerea armelor, pentru ca el credea ca asta ar lua dreptul oamenilor de a se apara. Nu a spus niciodata ca ar iesi pe strada ca sa ucida,” a spus Edward Perkovic, care s-a descris pe sine ca fiind prietenul de-o viata si cel mai bun al dlui. Poplawski.

Opinia dlui. Poplawski in privinta armelor si libertatii personale a cotit spre marginea politicii americane. Impreuna cu dl. Perkovic, parea sa impartaseasca credinta ca guvernul era controlat de forte nevazute, ca trupele s-au intors acasa din Orientul Mijlociu ca sa actioneze ca politie pentru cetatenii de aici si ca evreii conduc in secret tara.

„Am descoperit recent ca 30 de state au declarat suveranitatea,” a spus dl. Perkovic, care locuieste in Lawrenceville. „Unul din lucrurile care il ingrijorau a fost motivul pentru care aceste evenimente majore din America nu au fost facute publice.”

Crezand ca cea mai mare parte a media musamaliza evenimente importante, dl. Poplawski s-a intors spre un site de teoria conspiratiei de extrema dreapta administrat de Alex Jones, un documentarist auto-descris ca tragandu-se din miscarea de militie extremista a anilor ’90.

Aproximativ in aceeasi perioada, s-a alaturat Stormfront-ului din Florida, care a fost multa vreme un site de decontare pentru grupurile de extrema dreapta. A postat fotografii ale tatuajelor lui, un vultul cu aripile intinse, pe care il avea pe piept.

„Ma gandeam sa imi tatuez „life runes” in partea exterioara a gambelor mele,” a scris el. „Life runes” sunt un simbol comun printre suprematistii albi, adepti remarcabili ai The National Alliance, un grup neo-nazist aflat in legatura cu o serie de organizatii violente.

„De ceva vreme se constata o buna corelatie intre a fi absorbit in aceasta lume a conspiratiei si violenta,” a spus Heidi Beirich, director de cercetare la Southern Poverty Law Center si un expert in extremisti politici. Ea a numit actul dlui. Poplawski’s „un exemplu clasic de ceea ce se intampla cand incepi sa crezi toate aceste chestii conspirationiste.”

Dl. Perkovic a spus ca parintii dlui. Poplawski’s s-au despartit cand acesta era copil.

„Tatal lui a iesit complet din scena,” a spus dl. Perkovic.

Potrivit profilului sau de pe MySpace, dl. Poplawski locuieste in Stanton Heights, a fost un fan avid al Penguins, l-a considerat pe Mario Lemieux eroul sau si avea foarte mult respect si afectiune pentru bunica lui, Catherine Poplawski, careia ii spunea „Cukie”.

Dl. Perkovic a spus ca prietenul lui a renuntat la North Catholic High School. Oficialii de acolo ar spune doar ca i s-a cerut sa plece.

Dupa atacurile teroriste din 11 septembrie – cu o zi inainte de ziua de nastere a dlui. Poplawski’s – a hotarat sa intre in armata, nu a mai mers la cursuri si a obtinut un certificat de dezvoltare educationala generala.

„In tabara militara ii lipsea prietena lui asa ca a trebuit sa se hotarasca … a reusit sa fie eliberat in mod neonorabil ca sa poata veni inapoi,” a spus dl. Perkovic.

Dupa spusele dlui. Perkovic, dl. Poplawski a aruncat o tava de mancare intr-un instructor de exercitii.

Relatia cu prietena lui, Melissa Gladish, s-a deteriorat dupa ce dl. Poplawski s-a intors la Pittsburgh.

Inregistrarile Tribunalului arata ca in 14 septembrie, 2005, dl. Poplawski a atacat-o pe dna. Gladish pe strada, la 1016 Fairfield, aceeast adresa la care ar fi fost acuzat mai tarziu ca ar fi ucis trei ofiteri de politie.

Dna. Gladish a spus ca a mers la casa dlui. Poplawski „si el a inceput sa se certe cu mine si sa ma jigneasca. Cand i-am dat replica m-a insfacat de par si a spus, ‘Crezi ca am sa te las sa-mi vorbesti asa? Nu permit nimanui sa-mi vorbeasca asa.”‘

A amenintat ca o ucide, arata inregistrarile. Intr-un formular in care dnei Gladish i se cerea sa listeze toate armele pe care dl. Poplawski le-a folosit, a trecut „arma despre care aparatorul spune ca e ingropata in parcul din apropierea casei sale.”

Cu mai putin de o luna in urma, politia l-a cautat pe dl. Poplawski pentru violarea unui ordin de protectie-impotriva-abuzului, dupa ce a mers la locul de munca al dnei. Gladish, unul din restaurantele King, si a cerut-o in casatorie. Apoi s-a mutat in zona West Palm Beach, Fla. Dl. Perkovic a spus ca a lucrat acolo ca geamgiu timp de doi ani.

Doi ani mai tarziu, inapoi in Pittsburgh, dl. Poplawski a scris pe MySpace despre acest episod: „E norocoasa ca nu am ucis-o chiar eu. Ha ha ha.”


About this entry