Argumentele in favoarea introducerii cartii electronice de identitate: apa de ploaie

Sursa: Telegraph.co.uk

Dupa ce a luptat cu dintii si unghiile pentru a bloca publica publicarea lor, Guvernul a fost in final obligat sa expectoreze asa-numitele rapoarte Gateway asupra deciziei de a continua introducerea cartii de identitate.

Cei care urmaresc aceasta saga vor afla ca Guvernului i s-a cerut, de catre Comisarul pentru Informatii,
sa publice documentele confidentiale si acesta decizie fost sprijinita la apel. Dar ministrii au luptat pana la capat impotriva cererii facute sub Freedom of Information Act (Legea libertatii informatiei).

Rapoartele arata ca toate marile argumente aduse in favoarea introducerii CI – ca vor opri teroristii, vor reduce infractionalitate, vor limita imigratia, etc. – erau doar apa de ploaie.

In mod surprinzator, in conditiile sustinerii entuziaste subsecvente pentru CI din partea inaltilor functionari, politistii nu erau atat de entuziasti pe cat ar fi sperat guvernantii (desi asta din cauza ca oamenii nu ar fi fost obligati sa poarte CI asupra lor) si nici functionarii de la serviciile de Imigratie.

Raportul identifica de a asemenea o serie de „riscuri importante” ale lansarii schemei, incluzand scara larga, problemele colationarii datelor si lipsa de incredere a datelor biometrice. Nu auzim deseori ministrii
punand accentul pe aceste aspecte, nu-i asa?

„Schema face mai putin bine decat s-a sperat, cu beneficiile percepute parand a nu fi atat consistente incat sa justifice costurile si unele eroziuni ale suportului public pentru aceasta schema,” afirma raportul, desi acest argument e respins de Guvern pentru ca are o vechime de patru ani. Ei bine, e si acum; dar ar fi fost de ajutor in incadrarea dezbataterii daca ar fi fost cunoscut la acel moment.

Lucrul amuzant e ca daca Guvernul nu ar fi facut facut atatea manevre ca sa le tina secrete, aceste rapoarte ar fi trecut probabil in mare parte neobservate. Acum, oricum, ele releva ipocrizia ministrilor care vorbeau despre eficacitatea cartilor de identitate in timp ce stiau ca propriul lor raport o contrazicea.

Cand schema a fost aprobata in 2004, raportul avertiza ca „e nevoie de multe eforturi in viitor pentru a stabili o solutie care e fezabila, acceptabila ca pret si realizabila cu un grad mare de siguranta.” Serviciul de Identitate si Pasapoarte spune ca aceste ingrijorari au fost adresate; si totusi cum sa stim noi asta?

Iata-ne in mijlocul unei crize economice majore iar Ministerul de Finante tocmai a facut publice cifre care arata ca suntem mai indatorati decat eram in 1976, cand FMI a trebuit sa ofere un bail-out tarii. Si totusi se pare ca pot fi gasite miliarde pentru a crea o baza de date cu toti cetatenii, baza de date despre care pana si cei pentru care aceasta e creata se indoiesc ca va fi de mare folos.

Realitatea e ca statul isi doreste de multa vreme o baza de date a populatiei si foloseste amenintarea terorismului si alte consideratii legate de securitate ca justificare pentru crearea uneia.

Conservatorii spun ca vor ingropa acest plan daca ajung la guvernare. Trebuie sa-si tina promisiunea.


About this entry