Marea Neagra: centru al unui potential conflict global?

De ce imi pun intrebarea asta? Pentru ca am cateva motive serioase sa cred ca zona Marii Negre ar putea sa aiba un rol central in desfasurarea unui din ce in ce mai probabil conflict global. Zilele trecute am gasit acest articol, foarte interesant si documentat,. pe tema planurilor si intereselor strategice pe care America le are de multa vreme in regiunea Marii Negre. Autorul articolului vede in Marea Neagra "o cale de acces catre trei continente si Orientul Mijlociu" a Pentagonului.

Ca sa va starnesc curiozitatea o sa citez un fragment din articol, in care se vorbeste despre relocarea bazelor americane din Vestul Europei inspre Balcani, Caucaz, Orientul Mijlociu si Africa:

'When this rebasing process is complete, two-thirds of USAREUR's [United States Army Europe and Seventh Army's] maneuver forces will be positioned in southern and eastern Europe,' [EUCOM and NATO's top commander John] Craddock told the U.S. Senate in written testimony. 'USEUCOM has requested $73.6 million to build out Mikhail Kogalniceanu Air Base, Romania, and to establish a forward operating station in Bulgaria.'

Nu ma simteam nici inainte prea in largul meu cu baze americane aici aproape, dar abia acum aflu care e anvergura proiectelor americane. In plus, planurile militare recente ale Rusiei pentru zona Marii Negre nu ma linistesc nici ele. Si nu pot sa condamn Rusia pentru ca se pregateste serios, pentru ca s-ar parea ca are destule motive sa se simta amenintata. O sa va dau doar cateva exemple:

- manevrele pe care NATO le face in perioada asta in Scandinavia, si (primele de felul asta) in regiunea Baltica, adica la granita Rusiei. Faptul ca Israelul (principalul beneficiar al ajutorului militar american) nu vrea sa renunte la exportul de armament spre Georgia, o zona care creeaza de multa vreme probleme Rusiei. Si alte actiuni care par menite sa duca la "incercuirea Rusiei"

- presupusul targ pe care ar fi incercat sa-l incheie de curand Obama cu Medvedev (scut anti-racheta, Iran), prin care Rusia ar fi obligata sa renunte la o alta zona de interes, dupa ce in 2001 a fost obligata sa cedeze Afghanistanul (vezi conferinta lui Tarpley)

- anumite evolutii in relatiile americano-chineze si a celor dintre America si India, care fac foarte dificila o solidarizare estica (Rusia-China-India) in fata Americii, solidarizare de care se teme SUA cel mai mult. Cu India, un acord nuclear SUA-India (2006) dar si identificarea unei noi surse de amenintare terorista pentru America (in afara crizei economice mondiale), de data asta reprezentata de Pakistan, care e o zona foarte incomoda pentru India. In cazul Chinei, acelasi fel de relatie de iubire-ura: de exemplu, SUA da Chinei "Eminent Domain Over US Property" (dreptul de a face exproprieri pe teritoriu american), pe de alta, se calca pe bataturi in Marea Chinei de Sud.

- faptul ca administratia Obama ia in considerare posibilitatea construirii unei "umbrele nucleare" deasuprea Orientului Mijlociu, o zona si asa extrem de tensionata si de importanta geo-strategic.

Un istoric american pe nume Webster Tarpley sustine o teorie interesanta asupra cursului politicii externe in mandatul lui Obama. Din perspectiva teoriei lui, cred ca evenimentele astea sunt relevante. Dupa parerea lui Tarpley, Obama isi va modifica politica externa,la sfatul strategului Brzezinski, in sensul acesta. Va recomand sa vedeti si alte materiale ale lui Tarpley, pentru ca sunt foarte informative.

Cum sa ma simt comfortabil cand stiu ca stau pe o bomba care poate exploda in orice moment? Cu atat mai mult cu cat o avalansa de lucruri ingrijoratoare se intampla intr-un moment in care, in numele crize deja globale, se poate justifica orice. Iar in intelepciunea celor care au mainile pe butoane nu am deloc incredere.


About this entry