Coalitia Impotriva Statului Politienesc – Scrisoare deschisa catre Senatul Romaniei si Apel catre Societatea Civila

Sursa: Angel.org | Vezi si mitingul de duminică, 29 martie 2009

[14.03.2009]
Asociatia pentru Apararea Libertatilor Publice invita reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, societatea civila, institutiile publice abilitate, organismele colective, personalitatile vietii publice si orice persoana interesata sa participe la o ampla dezbatere publica, campanie de informare si sa-si exprime punctul de vedere fata de O.U.G. nr. 207/2008 cu privire la pasapoartele biometrice, actuala lege 718/2008 aflata in curs de aprobare in Sedinta Senatului din data de 16.03.2009.

Nu s-a realizat informarea societatii civile cu privire la necesitatea elaborarii proiectului de act normativ si nu au existat dezbateri publice. Potrivit reglementarii comunitare, REGULAMENTUL (CE) NR. 2252/2004 AL CONSILIULUI din 13 decembrie 2004 erau prevazute dezbateri publice intre 12 si 36 de luni cu privire la oportunitatea unei asemenea masuri, impactul acesteia tinand cont de dreptul oricarei persoane de a fi ascultata inaintea de luarea oricarei decizii de a fi consultata inainte de luarea oricarei masuri individuale care a r putea sa-i aduca atingere.

Societatea civila a reactionat la aceasta lipsa de transparenta : s-a initiat COALITIA IMPOTRIVA STATULUI POLITIENESC; doua petitii on-line cu peste 35.000 de semnaturi, ambele in crestere vertiginoasa; 4 mitinguri de protest; actiuni judiciare cu peste 5000 de intervenienti; numeroase articole de presa, talk-show-uri, emisiuni TV, etc.

Senatorii (alesi uninominal) sunt deopotriva vocea cetateanului si a societatii civile. Suntem consultati doar atunci cand trebuie sa votam ???

In perspectiva viitoarelor alegeri europarlamentare si prezidentiale, votul dumneavoastra va fi pentru noi, societatea civila, un criteriu obiectiv referitor la modul in care ati folosit increderea acordata, si daca discutiile si dezbaterile pe marginea acestui proiect de lege reflecta un proces echitabil de consultare cu societatea civila si cetatenii romani.

Din aceasta perspectiva vom monitoriza la randul nostru votul senatorilor solicitind grupurilor parlamentare sa isi exprime public, deschis si argumentat pozitia fata de acest Proiect de lege.

Sustinem initierea unei ample dezbateri publice cel putin pentru urmatoarele probleme legate de pasapoartele biometrice : daca aceasta masura este singura posibila, fata de scopul declarat al reglementarii; studiile referitoare la aceasta tehnologie sa fie facute publice, accesibile, inclusiv sa se initieze studii (nationale) referitoare la impactul acestora (si asupra sanatatii umane); institutiile publice implicate in aplicarea acestor prevederi legale sa actioneze transparent, sa isi faca publica politica si strategia, precum si structura Directiei serviciilor, etc. si a procedurilor urmate; studii legislative referitoare la impactul unei asemenea masuri si armonizarea legislativa, in special in ceea ce priveste respectarea vieti private si protectia datelor cu caracter personal.

Sustinem realizarea unui sondaj de opinie pentru a se vedea daca aceasta masura este populara si acceptata de cetatenii romani.Obiectia de constiinta si libertatea de constiinta a unei populatii de 86% de crestin-ortodocsi nu pot fi ignorate.

Sunt indicii ca la nivel european aceasta masura este rediscutata: De ce Romania este prima tara europeana care implementeaza aceasta masura? De ce sa testam noi aceasta tehnologie si problemele inerente si sa nu asteptam si sa benefieciem de experienta consolidata a altor state? De ce domeniul pasapoartelor biometrice este „prioritar” si de ce Guvernul a tinut sa implementeze aceasta masura in cazul notificarii privind procedura de infringement? Este singurul domeniu de neconformitate cu dreptul comunitar, care necesita o interventie urgenta? Comisia Europeana a notificat toate celelalte state europene.

Suntem surprinsi de calitatea discutiilor din cadrul dezbaterilor parlamentare. Problematica ridicata de introducerea noii tehnologii a fost pertinent mentionata in Recomandarea Consiliului Economic si Social European (AVIZ CESE TEN293 Identificarea prin frecvente radio (RFID) si Raportul Parlamentului European privind protectia datelor si probleme legate de datele biometrice din 10 martie 2009.
Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, in cadrul dezbaterilor, afirma cu “certitudine” ca tehnologia RFID nu poate fi citita de la distanta (avem informatii contrare, din surse accesibile pe internet!).CESE considera RFID o “tehnologie imatura”. Acest gen de pozitie ne aminteste de juramintul producatorilor de tutun in fata Congresului american, care au jurat public ca tutunul nu este daunator sanatatii!

Exista numeroase aspecte controversate si in orice caz nediscutate (public) de initiatorii proiectului de lege, cu importante consecinte in ceea ce priveste o eventuala reglementare pripita, nepopulara.

Sustinem ca exista inclusiv un conflict intre Regulamentul (CE) 2252/2004, in baza caruia au fost adoptate reglementarile mentionate, si prevederi constitutionale (inclusiv ale Cartei de la NISA ), libertatea de circulatie, constiinta si religie, protectia vietii private, prelucrarea datelor cu caracter personal, etc.

Solicitam respingerea sau reexaminarea proiectului de lege.

Asociatia a organizat inclusiv o Adunare Publica, luni, 16.09.2008, ora 14, in fata Senatului Romaniei, pentru a face cunoscut opiniei publice acest punct de vedere.

Cu stima,

Presedinte,
Av.Georgescu Catalin

sursa: ASOCIATIA PENTRU APARAREA LIBERTATILOR PUBLICE
Tel/fax: +40-21-4116049; 0723364514 ; 0722644781
e-mail: avocatcatalingeorgescu@hotmail.com;


About this entry