Manifestul Bancherilor – 1892 (Istoria se repeta?)

„The Bankers Manifesto”, aparut in 1892, a fost un document distribuit unui grup privat din elita bancara.
Nu s-a intentionat sa fie un text public, ci o propaganda facuta cu scopul de crea unitate intre marii bancheri.

A fost dezvaluit initial in fata Congresului SUA, de catre congresman-ul Charles A. Lindbergh Sr., in timpul mandatului sau, desfasurat intre 1907 si 1917. Mai tarziu, a fost inclus in cartea “Economic Pinch”, pe care Charles A. Lindberg, Sr. a publicat-o pentru prima data in 1923.

Puteti sa cititi textul in forma originala aici.

Pentru cei care nu vorbesc engleza, am incercat sa il traduc. Gasiti traducere mea (o traducere mai mult sau mai putin corecta :”) mai jos. Celor care vorbesc engleza le recomand totusi sa citeasca si textul in varianta originala. Daca reuseste cineva sa faca o traducere mai inspirata, m-as bucura sa o posteze si pe aceasta pagina.

Noi (bancherii) trebuie sa actionam cu prudenta si sa pazim fiecare miscare facuta, pentru ca
oamenii de clasa inferioara dau deja semne de miscare fara astampar. Prudenta va fi vazuta deci ca o politica de aparenta cedare in fata vointei populare, pana ce planurile noastre sunt atat de materializate incat putem sa le declaram fara teama de orice rezistenta organizata.

Organizatii din Statele Unite ale Americii ar trebui sa fie supravegheate cu grija de oamenii nostrii de incredere si trebuie sa facem pasi imediati pentru a controla aceste organizatii in interesul nostru sau pentru a le submina (dizloca).

La apropiata conventie din Omaha, care va fi tinuta pe 4 iulie 1892, oamenii nostri trebuie sa participe si sa ii dirijeze miscarile, in caz contrar se vor pune bazele unui asemenea antagonism fata de proiectele noastre incat ar putea fi nevoie de forta pentru a-l depasi.

Acest lucru ar fi prematur in momentul de fata. Nu suntem inca pregatiti pentru o asemenea criza. Capitalul trebuie sa se protejeze pe sine prin orice modalitate posibila prin combinare (conspiratie) si legislatie.

Curtile de justitie trebuie chemate in ajutorul nostru, datoriile trebuie colectate, obligatiunile si ipotecile foreclosed (procedură prin care se stinge dreptul de a răscumpăra o ipotecă) cat mai repede posibil.

Atunci cand, pe cale legala, oamenii de rand isi vor fi pierdut casele, vor fi mai maleabili si usor de guvernat prin influenta bratului puternic al guvernamantului aplicata unei puteri centrale de bogatie imperiala sub controlul bancherilor de varf.

Oameni ramasi fara case nu se vor lupta cu liderii lor. Istoria de repeta in cicluri regulate. Acest adevar e bine stiut de oamenii nostrii de baza, care sunt angajati in construirea unui imperialism al lumii. In timp ce ei fac asta, oamenii trebuie sa fie tinuti intr-o stare de antagonism politic.

Problema reformei tarifului trebuie sa fie fortata prin intermediul organizatiei cunoscute ca Partidul Democrat si problema protectiei cu reciprocitate trebuie sa fie impinsa in atentie prin Partidul Republican.

Divizand votantii in acest mod, putem sa-i facem sa-si iroseasca energia luptand pe probleme fara importanta pentru noi altfel decat in calitatea noastra de invatatori ai turmei. Astfel, prin actiuni discrete, putem sa asiguram tot ceea ce a fost atat de generos planuit si indeplinit cu succes.

Surse:
http://www.heyokamagazine.com/heyoka_magazine.27.bankersmanifesto.htm
http://sci.tech-archive.net/Archive/sci.astro.amateur/2008-11/msg00556.html


About this entry