Secretele intunecate ale sistemului financiar

Daca sunteti de acord ca traim acum pe o planeta pe care forta banului a ajuns sa rivalizeze prin inevitabilitatea ei cu forta atractiei gravitationale, atunci mi se pare vital sa facem efortul sa intelegem modul in care sistemele monetare au fost si sunt gandite si manipulate. Sa descifram logica mintilor de maestrii care le dau nastere, ca sa avem macar o mica sansa sa prezicem schimbarile deliberate din sistem (= crize, adica – si da, cred ca unele dintre ele sunt absolut deliberate) si sa le infruntam pregatiti.

Trebuie sa recunosc ca determinarea cu care pare sa ameninte misterioasa criza financiara habitatul meu cotidian imi trezeste o acuta nevoie de a intelege esenta mecanismelor financiare. Frustranta nevoie, mai ales ca lumea selecta a finantelor mi-e aproape complet straina.

Dar teama mi-e ca nu mai avem incotro. Ca trebuie neaparat, ne place sau nu, sa intelegem cat mai repede cum functioneaza in realitate sistemul financiar. Asta daca vrem sa reducem sansele sa fim spulberati complet de tsunami-ul financiar care se anunta acum chiar si pe posturile de televiziune (care din nefericire nu au fost in stare sa aduca din timp publicului informatiile alarmante care pluteau in „norii Internetului” de ani de zile).

In plus, rolul de plebeu care cade in extaz sau ingheata de spaima in fata miracolului prin care usile templului financiar par sa deschida sau inchida printr-o misterioasa vointa divina si nu pentru ca vreun Heron genial o actioneaza printr-un mecanism ingenios conceput e mai frustrant pentru mine decat cel de cercetator chinuit in procesul cunoasterii. Asa ca ma straduiesc sa inteleg.

Asa ca o sa incerc sa adun aici materiale care se concentreaza pe informatii mai putin populare si popularizate (de aici si titlul paginii) despre sistemul financiar, care mi se par insa esentiale in scopul propus.

Am vazut de curand cateva materiale interesante, pe care le-am si postat aici pe blog, care au facut un pic de ordine in mintea mea confuzata de atatea informatii noi si foarte alambicate la prima vedere. Am inceput sa am senzatia ca incep sa inteleg cateva ceva. Partea proasta e ca nu imi plac deloc sensurile pe care le vad acum printre randurile stirilor din media. De exemplu, mie aproape ca imi da fiori o stire de genul: “Ţările membre G7 – SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia – sunt de acord “să se angajeze” în elaborarea unor “noi reguli pentru o nouă ordine economică mondială”, a declarat sâmbătă ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, într-o conferinţă de presă.” Dar poate ca exagerez ….The Money Masters

Vezi online

E un documentar care discuta subiectul banilor (in relatie cu banking-ul centralizat si banking-ul rezervei fractionale), datoriilor, taxelor si evolutiei lor in lumea moderna. Documentarul critica aspectele de control ale sistemelor si regulilor banking-ului modern centralizat. Filmul foloseste ca argumente informatii din istoria banilor si banking-ului, descriind modul in care bancile centrale au devenit ce sunt ele astazi si modul in care opereaza. Afirmatiile sunt sustinute cu referiri si citate din declaratii ale unor fosti presedinti americani si unor jucatori majori din industria bancara.

Filmul sustine faptul ca pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial, bancile centrale cu proprietari privati controlau deja o mare parte din media, ziarele si cinematografia americana, si ca au reusit asta prin consolidarea masiva a bogatiei generate prin banking-ul cu rezerva fractionala iar mai tarziu printr-un sistem financiar cu baza fractionala.

Aceasta prezumata aproape-completa monopolizare a sistemului financiar trece in cea mai mare parte neobservata sau nedocumentata in istoria umana din cauza controlului exercitat asupra schimburilor informationale, cu ajutorul mediei cu proprietari privati. Filmul atinge scurt si subiectul taxei federale americane pe venit (vezi si argumentele constitutionale ale contestatarilor acestei taxe).

Autor: Bill Still (themoneymasters.com)CRIZA FINANCIARA GLOBALA
Marea Depresie a Secolului XXI
Montreal, 14 ianuarie, 2009

Vezi online

O prelegere extrem de informativa a profesorul de economie Michel Chossudovsky, Director al „Centre for Research on Globalization” din Montreal, care incearca sa trateze subiectul crizei globale curente din numeroase perpective relevante: cauzele si consecintele prabusirii financiare, atacul speculativ, frauda financiara si „bailout-urile bancare”, falimentul economiei reale, impactul asupra locurilor de munca, salariilor si serviciilor sociale, cresterea in spirala a datoriei publice, criza economica si relatia cu razboiul din Orientul Mijlociu, centralizarea puterii corporatiste, concentrarea bogatiei, globalizarea saraciei, politicile alternative.

Autor: Michel Chossudovsky (globalresearch.ressoucequebec.com)The crisis of credit

Vezi online

Un film de animatie scurt si foarte sugestiv care explica inspirat si cu umor felul in care s-a ajuns la actuala criza a creditelor. Foarte apreciat de public, dupa cum vad.

Autor: Jonathan Jarvis (crisisofcredit.com)Money as Debt

Vezi online

Un film de animatie care descrie in termeni grafici foarte simpli si de impact ce sunt banii si cum sunt ei creati. E un mod plastic in care poate fi raspandit acest mesaj. Mai mult de 2 milioane de oameni l-au vazut deja online.

Autor: Paul Grignon (paulgrignon.com)What is Money?

Vezi online

Un fragment dintr-o prezentare memorabila de 4 ore in care autorul David Icke incearca sa explice modul in care rasa umana a ajuns in criza de azi si propune solutii pentru iesirea din criza.

Autor: David Icke(davidicke.com)The Big Picture

Versiune subtitrata in romana – Vezi online
Versiune fara subtitrare – Vezi online | Descarca in Hi Definition

Un documentar despre „elita globală” şi criza actuală. Merita vazut pentru ca incearca sa identifice puncte cheie ale mecanismului prin care se obtine controlul social si care face posibila tirania si terorismul in societatea moderna.

Autor: Max Igan (thecrowhouse.com)


About this entry